Thanksgiving in de spotlight

Thanksgiving, een groots gevierde feestdag in de verenigde staten. Waar vele bij thanksgiving denken aan eten, gaat het vooral om de dankbaarheid. Naast dat Halloween al een opmars heeft gemaakt naar Nederland. Wij hadden zeker al tussen de 100 en 150 kindjes aan de deur dit jaar! Wij hebben besloten om onze eigen vorm van Thanksgiving in ons gezin te introduceren. Met Thanksgiving in de spotlight . Waar we stilstaan bij zowel het lekker eten als bij het centrale punt; dankbaarheid.

Thanksgiving in de spotlight
Thanksgiving table

Wat is Thanksgiving?

Thanksgiving wordt jaarlijks gevierd op de vierde donderdag van November. Op deze dag wordt dank betuigd voor alle zegeningen die mensen hebben mogen ontvangen dat jaar. Dit gaat meestal gepaard met een uitgebreid Thanksgiving diner. Het traditionele gerecht bij dit diner is de welbekende kalkoen. Echter is dit met de jaren veranderd naar een mogelijkheid van ham tot hoofdgerecht.

Rond de thanksgiving periode begint vaak de feestelijke periode dat familie bij elkaar komt. In de verenigde staten zijn vele families door het land verdeeld. Thanksgiving en Kerstmis zijn dan ook de feestdagen waar men erg naar uitkijkt. In de welbekende films zie je dan ook gezinnen met blijdschap ( of ruzie!) tafelen over een thanksgiving gerecht.

Hoe gaan wij Thanksgiving incorpereren?

Naast een heerlijk diner bedoel je? Voordat we een gezin van vier waren, en nog met zijn tweeën waren vierden we het al deels. Elk jaar kookte ik een grote maaltijd met diverse bijgerechten die we opsmikkelden tijdens de super bowl wedstrijden op FOX. Wij zijn namelijk grote sport fans. Dit jaar zetten wij Thanksgiving in de spotlight

Voor dit jaar heb ik besloten om kwa diner de amerikaanse kant op te gaan. Denk hierbij aan een heerlijke taart, aardappel gerecht, mac&cheese en groot stuk proteine. Niet te vergeten een heerlijke frisse salade. Met veel leftovers voor de overige dagen, wat overigens goed uitkomt voor Black friday shopping( de dag erna).

Daarnaast introduceren we de kernwaarde van thanksgiving. Namelijk het dankbaar zijn voor onze zegeningen. Dit kan je uitspreken onder elkaar, zoals vaker wordt gedaan tijdens het diner. Echter ben ik een persoon dat houdt van herinneringen. En dan nog belangrijker, deze te bewaren. Vandaar dat we dit jaar allemaal onze dankbaarheid uitschrijven op een blad. Deze bewaren we en kunnen we later als de kids groot zijn uitbreiden naar een dankbaarheidsboom. Hier hangen we dan de blaadjes in.

Wat staat er op het menu dan?

Betreft proteïne eten we een hele gemarineerde citroen kip. Deze kan de dagen erna nog worden gegeten als lunch door het vlees op bolletjes te beleggen. Het vlees is makkelijk warm te maken en smaakt een dag later zelfs nog lekkerder!

Thanksgiving in de spotlight

Voor de koolhydraten heb ik gekozen voor een kaas beladen oven variant van mac & cheese. Deze versie is afgekeken van guru homemaker Joanna Gaines. Want stiekem is zij toch wel homebody goals! Heerlijk voor de kids en perfect voor de man des huizes die erna vast een dutje moet doen. Daarnaast maak ik heerlijke knoflook oven aardappels. Een gerecht dat niet mag missen in ons huishouden.

Thanksgiving in de spotlight
Thanksgiving mac & cheese

Nog meer? Zeker weten, we zijn nog niet klaar. Naast het grove geschut is er ook nog behoefte aan een frisse salade. Dit jaar maak ik een appel vinegar salade en een warme spruiten (vega) bacon salade. Iets voor ons en iets voor de kids. Over de kids gesproken, deze hebben altijd nog wel ruimte voor iets lekkers. Dit jaar ga ik voor mijn vertrouwde lemon pie, al eerder gedeeld op mijn blog.

Thanksgiving in de spotlight
.

Lees hier over mijn befaamde citroen pie recept

Had ik al verteld dat we de dag inwijden met heerlijke kaneel broodjes en een pumpkin loaf? Dit zijn 2 zeer belangrijke snack lunches in ons huishouden. Hier zijn vaak geen restjes meer van over!

Wat kan jij doen?

Wil je ook dankbaarheid creëren binnen jullie gezin? Begin dan aan tafel. Wij bespreken bijna elke dag een negatief en positief aspect van onze dag. Dit doen wij vaak aan de eettafel of aan bed. Hierdoor kan je eventuele tegenvallers van je af vertellen en stilstaan bij de leuke aspecten van de dag. Met thanksgiving focus je op de positieve dingen in jullie leven. Hierdoor zie je vaak ook de positieve dingen van anderen en krijg je meer inzicht.

Betreft eten, kook gewoon wat jouw gezin ( of partner) lekker vindt. Dit doe ik ook en bevalt goed. Dit jaar heb ik besloten om 1 extra (nieuw) gerecht toe te voegen. Valt het in de smaak? Dan keert het volgend jaar terug op het menu. Zo niet, dan heeft het niks geschaad.

Hoe zetten jullie Thanksgiving in de spotlight ? Of focussen jullie rond deze periode al op de sint en kerst?

Home Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *